Std 8 Mathematics · Chapter 6

6. Factorisation of Algebraic Expressions

Solutions to Practice Sets 6.1, 6.2, 6.3 and 6.4, with every step shown. Maharashtra State Board (Balbharati), Standard Eight Mathematics.

Advertisement

Practice Set 6.1

1Factorise.

Method: multiply the coefficient of the square term by the constant term. Find two factors of this product whose sum is the coefficient of the middle term. Split the middle term using these two numbers, then group in pairs.

(1) x2 + 9x + 18

x2 + 9x + 18
Product = 18; (6) × (3) = 18 and (6) + (3) = 9
= x2 + 6x + 3x + 18
= x(x + 6) + 3(x + 6)

Answer: (x + 6)(x + 3)

(2) x2 − 10x + 9

x2 − 10x + 9
Product = 9; (−9) × (−1) = 9 and (−9) + (−1) = −10
= x2 − 9x − x + 9
= x(x − 9) − 1(x − 9)

Answer: (x − 9)(x − 1)

(3) y2 + 24y + 144

y2 + 24y + 144
Product = 144; (12) × (12) = 144 and (12) + (12) = 24
= y2 + 12y + 12y + 144
= y(y + 12) + 12(y + 12)

This can also be written as (y + 12)².

Answer: (y + 12)(y + 12)

(4) 5y2 + 5y − 10

5y2 + 5y − 10
Take out the common factor 5 first.
= 5(y2 + y − 2)
Product = −2; (2) × (−1) = −2 and (2) + (−1) = 1
= 5(y2 + 2y − y − 2)
= 5[y(y + 2) − 1(y + 2)]

Answer: 5(y + 2)(y − 1)

(5) p2 − 2p − 35

p2 − 2p − 35
Product = −35; (−7) × (5) = −35 and (−7) + (5) = −2
= p2 − 7p + 5p − 35
= p(p − 7) + 5(p − 7)

Answer: (p − 7)(p + 5)

(6) p2 − 7p − 44

p2 − 7p − 44
Product = −44; (−11) × (4) = −44 and (−11) + (4) = −7
= p2 − 11p + 4p − 44
= p(p − 11) + 4(p − 11)

Answer: (p − 11)(p + 4)

(7) m2 − 23m + 120

m2 − 23m + 120
Product = 120; (−15) × (−8) = 120 and (−15) + (−8) = −23
= m2 − 15m − 8m + 120
= m(m − 15) − 8(m − 15)

Answer: (m − 15)(m − 8)

(8) m2 − 25m + 100

m2 − 25m + 100
Product = 100; (−20) × (−5) = 100 and (−20) + (−5) = −25
= m2 − 20m − 5m + 100
= m(m − 20) − 5(m − 20)

Answer: (m − 20)(m − 5)

(9) 3x2 + 14x + 15

3x2 + 14x + 15
Product = 3 × 15 = 45; (9) × (5) = 45 and (9) + (5) = 14
= 3x2 + 9x + 5x + 15
= 3x(x + 3) + 5(x + 3)

Answer: (x + 3)(3x + 5)

(10) 2x2 + x − 45

2x2 + x − 45
Product = 2 × (−45) = −90; (10) × (−9) = −90 and (10) + (−9) = 1
= 2x2 + 10x − 9x − 45
= 2x(x + 5) − 9(x + 5)

Answer: (x + 5)(2x − 9)

(11) 20x2 − 26x + 8

20x2 − 26x + 8
Take out the common factor 2 first.
= 2(10x2 − 13x + 4)
Product = 10 × 4 = 40; (−8) × (−5) = 40 and (−8) + (−5) = −13
= 2(10x2 − 8x − 5x + 4)
= 2[2x(5x − 4) − 1(5x − 4)]

Answer: 2(5x − 4)(2x − 1)

(12) 44x2 − x − 3

44x2 − x − 3
Product = 44 × (−3) = −132; (−12) × (11) = −132 and (−12) + (11) = −1
= 44x2 − 12x + 11x − 3
= 4x(11x − 3) + 1(11x − 3)

Answer: (11x − 3)(4x + 1)

Practice Set 6.2

1Factorise.

Formula: a3 + b3 = (a + b)(a2 − ab + b2)

(1) x3 + 64y3

x3 + 64y3
= x3 + (4y)3
= (x + 4y)[x2 − x(4y) + (4y)2]

Answer: (x + 4y)(x2 − 4xy + 16y2)

(2) 125p3 + q3

125p3 + q3
= (5p)3 + q3
= (5p + q)[(5p)2 − 5p × q + q2]

Answer: (5p + q)(25p2 − 5pq + q2)

(3) 125k3 + 27m3

125k3 + 27m3
= (5k)3 + (3m)3
= (5k + 3m)[(5k)2 − 5k × 3m + (3m)2]

Answer: (5k + 3m)(25k2 − 15km + 9m2)

(4) 2l3 + 432m3

2l3 + 432m3
= 2(l3 + 216m3)
= 2[l3 + (6m)3]
= 2(l + 6m)[l2 − l × 6m + (6m)2]

Answer: 2(l + 6m)(l2 − 6lm + 36m2)

(5) 24a3 + 81b3

24a3 + 81b3
= 3(8a3 + 27b3)
= 3[(2a)3 + (3b)3]
= 3(2a + 3b)[(2a)2 − 2a × 3b + (3b)2]

Answer: 3(2a + 3b)(4a2 − 6ab + 9b2)

(6) y3 + 18y3

y3 + 18y3
= y3 + (12y)3
= (y + 12y)[y2 − y × 12y + (12y)2]

Answer: (y + 12y)(y2 − 12 + 14y2)

(7) a3 + 8a3

a3 + 8a3
= a3 + (2a)3
= (a + 2a)[a2 − a × 2a + (2a)2]

Answer: (a + 2a)(a2 − 2 + 4a2)

(8) 1 + q3125

1 + q3125
= (1)3 + (q5)3
= (1 + q5)[12 − 1 × q5 + (q5)2]

Answer: (1 + q5)(1 − q5 + q225)

In (4) and (5), the numbers are not perfect cubes, so first take out the common factor (2 and 3) to get perfect cubes.

Advertisement

Practice Set 6.3

1Factorise.

Formula: a3 − b3 = (a − b)(a2 + ab + b2)

(1) y3 − 27

y3 − 27
= y3 − (3)3
= (y − 3)[y2 + y × 3 + (3)2]

Answer: (y − 3)(y2 + 3y + 9)

(2) x3 − 64y3

x3 − 64y3
= x3 − (4y)3
= (x − 4y)[x2 + x × 4y + (4y)2]

Answer: (x − 4y)(x2 + 4xy + 16y2)

(3) 27m3 − 216n3

27m3 − 216n3
= 27(m3 − 8n3)
= 27[m3 − (2n)3]
= 27(m − 2n)[m2 + m × 2n + (2n)2]

Answer: 27(m − 2n)(m2 + 2mn + 4n2)

(4) 125y3 − 1

125y3 − 1
= (5y)3 − (1)3
= (5y − 1)[(5y)2 + 5y × 1 + 12]

Answer: (5y − 1)(25y2 + 5y + 1)

(5) 8p3 − 27p3

8p3 − 27p3
= (2p)3 − (3p)3
= (2p − 3p)[(2p)2 + 2p × 3p + (3p)2]

Answer: (2p − 3p)(4p2 + 6 + 9p2)

(6) 343a3 − 512b3

343a3 − 512b3
= (7a)3 − (8b)3
= (7a − 8b)[(7a)2 + 7a × 8b + (8b)2]

Answer: (7a − 8b)(49a2 + 56ab + 64b2)

(7) 64x3 − 729y3

64x3 − 729y3
= (4x)3 − (9y)3
= (4x − 9y)[(4x)2 + 4x × 9y + (9y)2]

Answer: (4x − 9y)(16x2 + 36xy + 81y2)

(8) 16a3 − 128b3

16a3 − 128b3
= 16(a3 − 8b3)
= 16[a3 − (2b)3]
= 16(a − 2b)[a2 + a × 2b + (2b)2]

Answer: 16(a − 2b)(a2 + 2ab + 4b2)

2Simplify.

(1) (x + y)3 − (x − y)3

(x + y)3 − (x − y)3
Take a = x + y and b = x − y, and use a³ − b³ = (a − b)(a² + ab + b²).
= [(x + y) − (x − y)][(x + y)2 + (x + y)(x − y) + (x − y)2]
= [2y][x2 + 2xy + y2 + x2 − y2 + x2 − 2xy + y2]
= 2y(3x2 + y2)

Answer: 6x2y + 2y3

(2) (3a + 5b)3 − (3a − 5b)3

(3a + 5b)3 − (3a − 5b)3
= [(3a + 5b) − (3a − 5b)][(3a + 5b)2 + (3a + 5b)(3a − 5b) + (3a − 5b)2]
= [10b][9a2 + 30ab + 25b2 + 9a2 − 25b2 + 9a2 − 30ab + 25b2]
= 10b(27a2 + 25b2)

Answer: 270a2b + 250b3

(3) (a + b)3 − a3 − b3

(a + b)3 − a3 − b3
= a3 + 3a2b + 3ab2 + b3 − a3 − b3

Answer: 3a2b + 3ab2

(4) p3 − (p + 1)3

p3 − (p + 1)3
= p3 − (p3 + 3p2 + 3p + 1)
= p3 − p3 − 3p2 − 3p − 1

Answer: −3p2 − 3p − 1

(5) (3xy − 2ab)3 − (3xy + 2ab)3

(3xy − 2ab)3 − (3xy + 2ab)3
= [(3xy − 2ab) − (3xy + 2ab)][(3xy − 2ab)2 + (3xy − 2ab)(3xy + 2ab) + (3xy + 2ab)2]
= [−4ab][9x2y2 − 12xyab + 4a2b2 + 9x2y2 − 4a2b2 + 9x2y2 + 12xyab + 4a2b2]
= −4ab(27x2y2 + 4a2b2)

Answer: −108x2y2ab − 16a3b3

Practice Set 6.4

1Simplify.

Method: factorise every numerator and denominator, then cancel the factors common to a numerator and a denominator. To divide, multiply by the reciprocal of the second expression.

(1) m2 − n2(m + n)2 × m2 + mn + n2m3 − n3

m2 − n2(m + n)2 × m2 + mn + n2m3 − n3
= (m + n)(m − n)(m + n)(m + n) × m2 + mn + n2(m − n)(m2 + mn + n2)

Answer: 1m + n

(2) a2 + 10a + 21a2 + 6a − 7 × a2 − 1a + 3

a2 + 10a + 21a2 + 6a − 7 × a2 − 1a + 3
= (a + 7)(a + 3)(a + 7)(a − 1) × (a + 1)(a − 1)a + 3

Answer: a + 1

(3) 8x3 − 27y34x2 − 9y2

8x3 − 27y34x2 − 9y2
= (2x)3 − (3y)3(2x)2 − (3y)2
= (2x − 3y)(4x2 + 6xy + 9y2)(2x + 3y)(2x − 3y)

Answer: 4x2 + 6xy + 9y22x + 3y

(4) x2 − 5x − 24(x + 3)(x + 8) × x2 − 64(x − 8)2

x2 − 5x − 24(x + 3)(x + 8) × x2 − 64(x − 8)2
= (x − 8)(x + 3)(x + 3)(x + 8) × (x + 8)(x − 8)(x − 8)(x − 8)

Answer: 1

(5) 3x2 − x − 2x2 − 7x + 12 ÷ 3x2 − 7x − 6x2 − 4

3x2 − x − 2x2 − 7x + 12 ÷ 3x2 − 7x − 6x2 − 4
= 3x2 − x − 2x2 − 7x + 12 × x2 − 43x2 − 7x − 6
= (3x + 2)(x − 1)(x − 3)(x − 4) × (x + 2)(x − 2)(3x + 2)(x − 3)

Answer: (x − 1)(x − 2)(x + 2)(x − 3)2(x − 4)

(6) 4x2 − 11x + 616x2 − 9

4x2 − 11x + 616x2 − 9
= 4x2 − 8x − 3x + 6(4x)2 − (3)2
= (4x − 3)(x − 2)(4x + 3)(4x − 3)

Answer: x − 24x + 3

(7) a3 − 275a2 − 16a + 3 ÷ a2 + 3a + 925a2 − 1

a3 − 275a2 − 16a + 3 ÷ a2 + 3a + 925a2 − 1
= a3 − 275a2 − 16a + 3 × 25a2 − 1a2 + 3a + 9
= (a − 3)(a2 + 3a + 9)(5a − 1)(a − 3) × (5a + 1)(5a − 1)a2 + 3a + 9

Answer: 5a + 1

(8) 1 − 2x + x21 − x3 × 1 + x + x21 + x

1 − 2x + x21 − x3 × 1 + x + x21 + x
= (1 − x)2(1 − x)(1 + x + x2) × 1 + x + x21 + x
= (1 − x)(1 − x)(1 − x)(1 + x + x2) × 1 + x + x21 + x

Answer: 1 − x1 + x

Factors used: in (5), 3x² − x − 2 = (3x + 2)(x − 1) and 3x² − 7x − 6 = (3x + 2)(x − 3); in (7), 5a² − 16a + 3 = (5a − 1)(a − 3). Each is found by splitting the middle term as in Practice Set 6.1.