Std 8 Mathematics · Chapter 5

5. Expansion Formulae

Solutions to Practice Sets 5.1, 5.2, 5.3 and 5.4, with every step of the expansion shown. Maharashtra State Board (Balbharati), Standard Eight Mathematics.

Advertisement

Practice Set 5.1

1Expand.

Formula: (x + a)(x + b) = x2 + (a + b)x + ab

(1) (a + 2)(a − 1)

(a + 2)(a − 1)
= a2 + (2 − 1)a + (2)(−1)

Answer: a2 + a − 2

(2) (m − 4)(m + 6)

(m − 4)(m + 6)
= m2 + (−4 + 6)m + (−4)(6)

Answer: m2 + 2m − 24

(3) (p + 8)(p − 3)

(p + 8)(p − 3)
= p2 + (8 − 3)p + (8)(−3)

Answer: p2 + 5p − 24

(4) (13 + x)(13 − x)

(13 + x)(13 − x)
= 132 + (x − x)13 + (x)(−x)
= 169 + 0 − x2

Here the common term is 13. This is also (a + b)(a − b) = a² − b².

Answer: 169 − x2

(5) (3x + 4y)(3x + 5y)

(3x + 4y)(3x + 5y)
= (3x)2 + (4y + 5y)(3x) + (4y)(5y)
= 9x2 + 9y × 3x + 20y2

Here the common term is 3x.

Answer: 9x2 + 27xy + 20y2

(6) (9x − 5t)(9x + 3t)

(9x − 5t)(9x + 3t)
= (9x)2 + (−5t + 3t)(9x) + (−5t)(3t)
= 81x2 + (−2t)(9x) − 15t2

Answer: 81x2 − 18xt − 15t2

(7) (m + 23)(m − 73)

(m + 23)(m − 73)
= m2 + (23 − 73)m + (23)(−73)
= m2 + (−53)m − 149

Answer: m2 − 53m − 149

(8) (x + 1x)(x − 1x)

(x + 1x)(x − 1x)
= x2 + (1x − 1x)x + (1x)(−1x)
= x2 + 0 − 1x2

Answer: x2 − 1x2

(9) (1y + 4)(1y − 9)

(1y + 4)(1y − 9)
= (1y)2 + (4 − 9)(1y) + (4)(−9)
= 1y2 + (−5)(1y) − 36

Here the common term is 1/y.

Answer: 1y2 − 5y − 36

Advertisement

Practice Set 5.2

1Expand.

Formula: (a + b)3 = a3 + 3a2b + 3ab2 + b3

(1) (k + 4)3

(k + 4)3
= (k)3 + 3 × k2 × 4 + 3 × k × (4)2 + (4)3
= k3 + 12k2 + 3 × k × 16 + 64

Answer: k3 + 12k2 + 48k + 64

(2) (7x + 8y)3

(7x + 8y)3
= (7x)3 + 3(7x)2(8y) + 3(7x)(8y)2 + (8y)3
= 343x3 + 3 × 49x2 × 8y + 3 × 7x × 64y2 + 512y3

Answer: 343x3 + 1176x2y + 1344xy2 + 512y3

(3) (7 + m)3

(7 + m)3
= (7)3 + 3(7)2(m) + 3(7)(m)2 + (m)3
= 343 + 3 × 49 × m + 21m2 + m3

Answer: 343 + 147m + 21m2 + m3

(4) (52)3

(52)3
= (50 + 2)3
= (50)3 + 3 × (50)2 × 2 + 3 × 50 × (2)2 + (2)3
= 125000 + 15000 + 600 + 8

Answer: 140608

(5) (101)3

(101)3
= (100 + 1)3
= (100)3 + 3 × (100)2 × 1 + 3 × 100 × (1)2 + (1)3
= 1000000 + 30000 + 300 + 1

Answer: 1030301

(6) (x + 1x)3

(x + 1x)3
= x3 + 3 × x2 × 1x + 3 × x × (1x)2 + (1x)3
= x3 + 3x + 3x × 1x2 + 1x3

Answer: x3 + 3x + 3x + 1x3

(7) (2m + 15)3

(2m + 15)3
= (2m)3 + 3(2m)2(15) + 3(2m)(15)2 + (15)3
= 8m3 + 3 × 4m2 × 15 + 3 × 2m × 125 + 1125

Answer: 8m3 + 12m25 + 6m25 + 1125

(8) (5xy + y5x)3

(5xy + y5x)3
= (5xy)3 + 3(5xy)2(y5x) + 3(5xy)(y5x)2 + (y5x)3
= 125x3y3 + 3 × 25x2y2 × y5x + 3 × 5xy × y225x2 + y3125x3
= 125x3y3 + 3 × 5xy + 3 × y5x + y3125x3

Answer: 125x3y3 + 15xy + 3y5x + y3125x3

Practice Set 5.3

1Expand.

Formula: (a − b)3 = a3 − 3a2b + 3ab2 − b3

(1) (2m − 5)3

(2m − 5)3
= (2m)3 − 3(2m)2(5) + 3(2m)(5)2 − (5)3
= 8m3 − 3 × 4m2 × 5 + 3 × 2m × 25 − 125

Answer: 8m3 − 60m2 + 150m − 125

(2) (4 − p)3

(4 − p)3
= (4)3 − 3(4)2(p) + 3(4)(p)2 − (p)3
= 64 − 3 × 16 × p + 12p2 − p3

Answer: 64 − 48p + 12p2 − p3

(3) (7x − 9y)3

(7x − 9y)3
= (7x)3 − 3(7x)2(9y) + 3(7x)(9y)2 − (9y)3
= 343x3 − 3 × 49x2 × 9y + 3 × 7x × 81y2 − 729y3

Answer: 343x3 − 1323x2y + 1701xy2 − 729y3

(4) (58)3

(58)3
= (60 − 2)3
= (60)3 − 3 × (60)2 × 2 + 3 × 60 × (2)2 − (2)3
= 216000 − 21600 + 720 − 8

Answer: 1,95,112

(5) (198)3

(198)3
= (200 − 2)3
= (200)3 − 3 × (200)2 × 2 + 3 × 200 × (2)2 − (2)3
= 8000000 − 240000 + 2400 − 8

Answer: 77,62,392

(6) (2p − 12p)3

(2p − 12p)3
= (2p)3 − 3(2p)2(12p) + 3(2p)(12p)2 − (12p)3
= 8p3 − 3 × 4p2 × 12p + 3 × 2p × 14p2 − 18p3

Answer: 8p3 − 6p + 32p − 18p3

(7) (1 − 1a)3

(1 − 1a)3
= (1)3 − 3(1)2(1a) + 3(1)(1a)2 − (1a)3

Answer: 1 − 3a + 3a2 − 1a3

(8) (x3 − 3x)3

(x3 − 3x)3
= (x3)3 − 3(x3)2(3x) + 3(x3)(3x)2 − (3x)3
= x327 − 3 × x29 × 3x + 3 × x3 × 9x2 − 27x3

Answer: x327 − x + 9x − 27x3

2Simplify.

Short cut used below. Write the two expansions one under the other:

(a + b)3 = a3 + 3a2b + 3ab2 + b3
(a − b)3 = a3 − 3a2b + 3ab2 − b3

Adding: (a + b)3 + (a − b)3 = 2a3 + 6ab2
Subtracting: (a + b)3 − (a − b)3 = 6a2b + 2b3

The terms with opposite signs cancel, so only half the work is needed.

(1) (2a + b)3 − (2a − b)3

(2a + b)3 − (2a − b)3
Here the first term is 2a and the second is b. Use the subtracting form.
= 6(2a)2(b) + 2(b)3
= 6 × 4a2 × b + 2b3

Answer: 24a2b + 2b3

(2) (3r − 2k)3 + (3r + 2k)3

(3r − 2k)3 + (3r + 2k)3
Here the first term is 3r and the second is 2k. Use the adding form.
= 2(3r)3 + 6(3r)(2k)2
= 2 × 27r3 + 6 × 3r × 4k2

Answer: 54r3 + 72rk2

(3) (4a − 3)3 − (4a + 3)3

(4a − 3)3 − (4a + 3)3
= −[(4a + 3)3 − (4a − 3)3]
= −[6(4a)2(3) + 2(3)3]
= −[288a2 + 54]

The order is (a − b)³ − (a + b)³, which is the negative of the subtracting form.

Answer: −288a2 − 54

(4) (5x − 7y)3 + (5x + 7y)3

(5x − 7y)3 + (5x + 7y)3
= 2(5x)3 + 6(5x)(7y)2
= 2 × 125x3 + 6 × 5x × 49y2

Answer: 250x3 + 1470xy2

Practice Set 5.4

1Expand.

Formula: (a + b + c)2 = a2 + b2 + c2 + 2ab + 2bc + 2ca

(1) (2p + q + 5)2

(2p + q + 5)2
= (2p)2 + (q)2 + (5)2 + 2(2p)(q) + 2(q)(5) + 2(2p)(5)

Answer: 4p2 + q2 + 25 + 4pq + 10q + 20p

(2) (m + 2n + 3r)2

(m + 2n + 3r)2
= (m)2 + (2n)2 + (3r)2 + 2(m)(2n) + 2(2n)(3r) + 2(m)(3r)

Answer: m2 + 4n2 + 9r2 + 4mn + 12nr + 6mr

(3) (3x + 4y − 5p)2

(3x + 4y − 5p)2
= (3x)2 + (4y)2 + (−5p)2 + 2(3x)(4y) + 2(4y)(−5p) + 2(3x)(−5p)

Answer: 9x2 + 16y2 + 25p2 + 24xy − 40py − 30px

(4) (7m − 3n − 4k)2

(7m − 3n − 4k)2
= (7m)2 + (−3n)2 + (−4k)2 + 2(7m)(−3n) + 2(−3n)(−4k) + 2(7m)(−4k)

Answer: 49m2 + 9n2 + 16k2 − 42mn + 24nk − 56km

Take each term with its sign. The square of a negative term is positive; a product of two negative terms is positive.

2Simplify.

(1) (x − 2y + 3)2 + (x + 2y − 3)2

(x − 2y + 3)2 + (x + 2y − 3)2
= [x2 + 4y2 + 9 − 4xy − 12y + 6x] + [x2 + 4y2 + 9 + 4xy − 12y − 6x]
The terms 4xy and 6x cancel.
= 2x2 + 8y2 + 18 − 24y

Answer: 2x2 + 8y2 + 18 − 24y

(2) (3k − 4r − 2m)2 − (3k + 4r − 2m)2

(3k − 4r − 2m)2 − (3k + 4r − 2m)2
= [9k2 + 16r2 + 4m2 − 24kr + 16rm − 12km] − [9k2 + 16r2 + 4m2 + 24kr − 16rm − 12km]
= 9k2 + 16r2 + 4m2 − 24kr + 16rm − 12km − 9k2 − 16r2 − 4m2 − 24kr + 16rm + 12km

Answer: 32rm − 48kr

(3) (7a − 6b + 5c)2 + (7a + 6b − 5c)2

(7a − 6b + 5c)2 + (7a + 6b − 5c)2
= [49a2 + 36b2 + 25c2 − 84ab − 60bc + 70ac] + [49a2 + 36b2 + 25c2 + 84ab − 60bc − 70ac]
The terms 84ab and 70ac cancel.
= 98a2 + 72b2 + 50c2 − 120bc

Answer: 98a2 + 72b2 + 50c2 − 120bc